În cele ce urmează, continuăm seria articolelor legate de echipamentele inteligente, abordând în următoarele rânduri tema „Echipamente inteligente ce asigură controlul și reglajul automat al parametrilor necesari dezvoltării optime pentru plante și beneficiile automatizării serelor”.

Ne face o deosebită plăcere să prezentăm iubitorilor de plante și horticultorilor cum pot utiliza instalațiile proiectate de noi, cei de la TD TECH, în vederea îmbunătățirii rezultatelor agricole, dar și pentru reducerea costurilor la energie, apă, mentenanță etc.

Este îndeajuns să privim în jur, pentru a ne da seama că așa numita „casă inteligentă” reprezintă tehnologia viitorului, oferindu-ne posibilitatea de a ne crea o infrastructură personală de gestiune și control asupra sistemelor din casă și din zonele înconjurătoare.

Protecția locuințelor, reducerea costurilor din facturi și confortul, sunt oferite de un sistem în a cărui alcătuire intră o multitudine de dispozitive. Grație acestui sistem, putem monitoriza oricare activitate din interiorul sau exteriorul casei.

Inteligența artificială a sistemului domotic poate fi definită ca „totalitatea unui complex de instrumente, software și harware, create pentru a îndeplini trei sarcini fundamentale.”

Despre primele două sarcini, am discutat în articolele anterioare.

În cele ce urmează, ne vom opri la cea de-a treia sarcină ce se ocupă cu gestionarea automată a „smart home”.

De această dată, sistemul domotic este „împuternicit” de a lua decizii în anumite situații, precum: menținerea unei temperaturi constante, controlul asupra unei piscine sau udarea plantelor. 

Astfel, prin intermediul acestei funcții, a luat naștere „sera inteligentă”, o reală bucurie și soluție pentru horticultori.

Despre „Sere inteligente”

Procesul de automatizare al serelor este un punct cu o însemnătate majoră în domeniul agriculturii și al grădinăritului. Poate fi folosit atât în sere convenționale, cât și în serele mici din jurul caselor.

Prin intermediul acestui sistem, plantele pot primi acum îngrijirea necesară în timp real, iar consumul de energie și de efort este mult redus.

Însă, pentru ca o seră să poată fi inclusă în categoria „serelor smart”, este nevoie să întrunească câteva caracteristici:

 • existența unui senzor automat care să controleze temperatura din interiorul serei;
 • existența obligatorie a unui sistem de irigare prin picurare;
 • calitatea și modul de „prelucrare” al pământului din seră.

Eficiența maximă a echipamentelor inteligente va fi oferită de funcționalitatea coordonată a tuturor sistemelor montate.

Un alt element de care trebuie ținut cont înainte de achiziționarea unei astfel de instalații, este alegerea culturii cultivate.

Știm cu toții că plantele, fie legume fie flori, au timpi diverși de însămânțare, de dezvoltare și cerințe diferite pentru a obține producția. De aceea, este necesar ca înainte de a opta pentru o instalație anume, să se cunoască:

 • tipul de cultură;
 • cantitatea ce se dorește a fi obținută (comercializare sau uz personal);
 • sera va fi folosită pe parcursul întregului an sau doar sezonier;
 • dimensiunile serei;
 • gradul de automatizare al serei etc.

Automatizarea „Serelor Inteligente”

Productivitatea pe care o poate oferi o seră este strâns legată și de condițiile oferite plantelor.

Astfel, microclima trebuie să se încadreze în parametri, echilibrul între umiditate, compoziție a aerului și temperatură să fie menținut permanent.

În vederea respectării parametrilor necesari, s-a optat pentru o automatizare cu efect de seră.

Acest tip de automatizare are capacitatea de a realiza independent, pentru un timp îndelungat, funcțiile necesare.

În acest fel, intervența agricultorilor va fi minimală sau va lipsi cu desăvârșire,  în următoarele situații:

 • irigarea serei deoarece este executată în mod automat;
 • în instalarea și monitorizarea ventilației;
 • în încălzirea solului și a aerului;
 • în vederea asigurării iluminatului natural și/sau artificial.

Procedee de automatizare a „Serelor Inteligente”

În procedeele de automatizare a unei sere, se va ține cont de:

 • procedeul hidraulic

În cadrul acestuia, se oferă posibilitatea fixării unei ventilații bune și a unui sistem automat de irigare prin picurare, fără a fi nevoie de o conexiune electrică la rețeaua de energie. Inteligența artificială a unui astfel de sistem, îți oferă posibilitatea unei programări pas cu pas.

La rândul ei, și irigarea automată este divizată în mai multe tipuri, precum: sprinkler de irigare, irigare prin picurare etc.

 • procedeul electric;
 • procedeul bimetalic.

În cadrul celui de-al treilea procedeu, cel bimetalic, se solicită montarea unei ventilații independente. Prin activarea acesteia, reglarea ferestrelor serei se va face în mod automat.

Gestionarea umiditității în sere

Se cunoaște faptul că, o umiditate ridicată este dăunătoare plantelor, deoarece poate duce la putrezirea acestora. Însă, și lipsa umidității este la fel de periculoasă pentru culturi, deoarece, în acest caz pământul se va usca, la fel și plantele cultivate pe perimetrul acestuia.

Se consideră o valoare optimă a umidității pentru sere și plante domestice, procentul de 65-75%.

Cunoscând toate aceste informații atât de importante, echipa TD TECH  a proiectat un senzor ce poate fi conectat la irigarea automată, asigurând astfel normalizarea valorilor.

De asemenea, în urma studiului întreprins în domeniu, vă propunem și:

 • un sistem automatizat de deschidere a ferestrelor în vederea realizării ventilației;
 • un sistem automatizat de irigare și de realizare a unui climat ideal de temperatură, sistem ce va ajuta culturile să ajungă la maturitate;
 • un sistem automatizat ai senzorilor ce gestionează și reglează  umiditatea;
 • un sistem automatizat cu senzor de temperatură pentru încălzirea prin pardoseală;
 • o centrală cu control general ce are access prin reteaua GSM etc.

Pentru că, în definitiv, o „seră inteligentă” este accea care „știe” să păstreze o atmosferă confortabilă din punct de vedere climatic pentru plante, adică: temperatură, umiditate, saturație cu oxigen.

Beneficiile folosirii unui sistem inteligent automat pentru sere

În primul rând, utilizarea unui astfel de echipament smart va ușura munca dumneavoastră în grădină sau în seră, solicitarea intervenției umane fiind minimală sau lipsind cu desăvârșire.

De asemenea, plantele vor fi fericite deoarece prin această metodă li se oferă condiții favorabile dezvoltării.

Mai apoi, economiile ce le veți înregistra, precum:

 • econimisirea timpului;
 • a sumelor cheltuite pentru irigare, cantitatea de apă fiind vizibil redusă;
 • a îngrășământului folosit;
 • reducerea sumelor plătite către furnizorii de energie electrică etc.

Concluzii

Investind într-un astfel de sistem smart, grădina sau sera dumneavoastră va deveni doar un loc de relaxare, în care puteți intra în sintonie cu natura!

TD TECH poate îndeplini cerințe dintre cele mai diverse, oferind soluții inovative ce aduc confort și funcționalitate spațiului TĂU personal.

Așadar, dacă dorești să beneficiezi de aceste avantaje, nu ezita să alegi dispozitivele noastre Smart cu tehnologie touch!

Cu acestea, vei deține controlul total al grădinii și/sau serei tale, de oriunde și în orice moment!

Pentru că echipa TD TECH face „Totul pentru confortul tău!”