Evoluția tehnologiei, dar și conștientizarea problemei că, umanitatea a secat, la propriu, mediul înconjurător, a început să schimbe mentalități.

Chiar dacă suntem încă pioneri în abordarea metodelor revoluționare în ceea ce privește casele noastre, clădirile în care ne desfășurăm activitatea, centrele comerciale sau alte locații, planurile acestora de construcție au început să fie regândite.

Au început să fie proiectate astfel încât termenul de „confort” să căpate noi accepțiuni, apropiindu-se mai mult de nevoile noastre actuale, dar și pentru a fi conservate resursele restrânse ale planetei.

Pe baza necesităților noastre și cu ajutorul progresului, acum putem construi ceea ce în urmă cu 30-40 de ani vedeam decât în filmele science fiction.

Construcțiile avangardiste, cunoscute și sub denumirea de „case inteligente – pasive sau active”, oferă posibilitatea proprietarilor de a controla și gestiona de la distanță, cu ajutorul telefoniei mobile și a internetului, noile ansambluri.

Cu ajutorul acestora, locuințele pot fi transformate în adevărate sisteme ecologice, pot beneficia de costuri reduse în privința consumului de energie, prin controlul dispozitivelor de iluminat, al acoperișurilor, irigării, al sistemelor de securitate și camere de luat vederi ce acum pot să comunice între ele etc., devenind proprii controlori.

Noile gadged-uri apărute, ce au inclusă inteligență artificială, sunt capabile, în prezent, să ne satisfacă și cele mai ciudate dorințe.

Conectate fie la routerul wireless, fie la rețeaua de date și gestionate cu ajutorul aplicațiilor de pe telefonul mobil sau de pe calculator sau tabletă, prin simple comenzi manuale sau de voce, vor spori confortul nostru.